Detta hände under Tärendöveckan 2019

En kort summering av 2019 års Tärendövecka!

Sommarcaféet öppnade redan lördag den 13/7
IFK hade hand om caféet v.29, förutom då det var dagaktiviteter med fika på andra ställen. Många har tagit sig dit för en fika under veckan och det verkar ha fortsatt så även v.30 då Husmödrarna tog över med sin populära våffelservering.

Berättarkväll på Hembygdsgården söndag den 14/7
L-G Winsa berättade om sin bok ”Intill 3:e och 4:e led”. Ett 70-tal personer lyssnade och tyckte det var intressant.

Brödbakning och -försäljning av Husmödrarna och IFK
I år kunde detta erbjudas under fyra morgnar. Allt bröd som vi orkade baka gick åt!

Yoga
Fyra morgnar under veckan genomfördes yoga med några deltagare varje gång.

Barnaktiviter
Måndag och tisdag deltog många ivriga barn i olika aktiviteter i Idrottshallen.

Bingokväll och Midnattstramp genomfördes traditionsenligt under måndagskvällen.

Nytt för i år var BOOTcamp
Träning med bl a däck, utomhus på skolans fotbollsplan, under ledning av Julia Aidanpää-Ängsund och Ebba Wettainen, lockade ett flertal deltagare under tisdagsmorgonen.

Bagageloppisen på tisdagen vid Folkets Hus lockade i år rekord i antal försäljare – hela 40 st. Mycket folk i rörelse och Husmödrarna fick grädda och sälja våfflor så svetten lackade!

2 pass cirkelträning genomfördes vid och i gymmet. Träning där vi cirkulerade på ett antal övningar under ett givet tidsintervall. Hela kroppen, träning under 45 min. Therése hade också smugit in några av de moment som senare ingick i Femkampen. Ett tjugotal personer deltog: barn, ungdomar, vuxna…(o)tränade och vältränade atleter tillsammans.

Nostalgidansen på onsdagen i Logen på Holmen drog 92 betalande som dansade till Carl Görans och åt laxmackor, fikade och trivdes.

Jörgens Livslopp på torsdagen var återigen en lyckad dag med ca 50 cyklister och fullbokad spinning. Sen vet vi inte hur många som promenerade och sprang! After Bike blev det ca 40 personer på, så totalt samlade vi ihop ca 15000 sek under dagen. Alla är nöjda. Fredrik Heikki som lett detta under dessa år, meddelar att med största sannolikhet kommer han ej att kunna vara med under nästa år, så om detta ska kunna fortsätta så behövs någon/några som kan axla manteln och driva detta vidare. Han är givetvis med och bollar och pushar men kan tyvärr ej vara med på plats, som det ser ut nu.
Om spinningen skriver Therése Enback så här: De cyklar som finns gick för fullt i två omgångar. Roligt att de finns och att ni kommer när tillfälle ges. Att engagera sig och delta i Jörgens Livslopp känns självklart. Alla känner vi någon som har drabbats eller kommer att drabbas av cancer. Förhoppningsvis kommer vi att få igång spinning mer regelbundet här i Tärendö. Kanske redan i vinter?!

Musik i Kyrkan. Ca 40 personer fick en röstupplevelse- Björn Larssons basbaryton berörde, till ackompanjemang av Robert Pauker.

Bifurkationslöpet- en folkfest för alla åldrar! Årets upplaga lockade 134 deltagare, en ökning med 26 löpare jämfört med året innan. Den största ökningen svarar 10 km-löparna för tillsammans med 0-8 åringarna. Övriga klasser har också ökat deltagarmässigt förutom 5kmlöparna som minskar i antal, men som sagt totalt sett en ökning av antalet deltagare vilket är glädjande och förhoppningsvis fortsätter den trenden. Många goda hamburgare grillades och åts under kvällen.

Holmendagen på lördag
En omtyckt dag med aktiviteter av olika slag för alla åldrar, bl a 5-kamper för både barn och vuxna. Godishjul och bollkastning, lite hantverksförsäljning, fika och hamburgare och en skotershow bidrog till en dag för alla!

PRO-dans på Folkan till SvenRogers – 126 nöjda och glada dansare deltog!

IFK Tärendös medlemsfest i Logen avslutade lördagen. Ca 200 medlemmar trivdes tillsammans. ”Vår egen” Pekka Power bidrog givetvis stort till den trevliga kvällen!
Hembygdsdagen Ca 100 personer deltog på friluftsgudstjänsten där Lars-Olov Kevnell höll en berörande predikan. Wilmer Heikkilä underhöll. Det bjöds också på en fantastisk utställning: ”Några bitar tyg” av Marianne Aittamaa, alias ”QuiltMajan”.

Cykelorienteringen som pågick under veckan lockade i år 30 personer att hämta ut en karta och bege sig ut på hojjen runt om i vår vackra by och av dessa så var det 20 personer som lämnade in svar på rebusen. Lisa Werndin, som anordnar detta, tackar alla som deltog och önskar varmt välkomna tillbaka nästa år!

Summa summarum  så verkar det ha varit fler besökare i farten i byn än tidigare år! Det är ju alla nöjda och glada deltagare i allt som händer som gör att alla ideélla krafter orkar hålla på år efter år – vi är glada för alla nya krafter som tillkommer – varje hjälpande hand är värdefull- och hoppas på ännu fler inför kommande års Tärendövecka! Alla som har nya idéer, vill och kan delta på något sätt är välkomna – ta kontakt med någon av föreningarna i byn, så hjälps vi åt!

 

Foto: Anna Malmestam, Inger Semberg, Kajsa Aidanpää

Text: Anna Malmestam