Så hanterar du läkemedel rätt på resan

Mycket är annorlunda när vi är på resande fot, men en sak som är sig likt är vårt behov av läkemedel. Det kan vara lite jobbigt ibland att på resande fot hantera medicinering och efterföljande läkemedelsavfall när du är utomlands. Idag ska vi ge dig tips på hur du kan gå till väga.

Läkemedel kan vara många saker, det kan röra sig om allt från huvudvärkstabletter till starkare medicin. De kan vara livräddare, men de kan också vara farliga om de hanteras felaktigt. När du reser måste du troligen ta med dig vissa mediciner. Det är därför viktigt att du följer reglerna för hantering av läkemedel i olika länder.

När man besöker ett främmande land är det lätt att glömma bort de mediciner som måste tas om hand när de är slut. På Tarendo rekommenderar vi att du före din resa undersöker vilka läkemedelslagar som gäller i det land du ska besöka så att du vet hur du ska hantera att göra dig av med dem på rätt sätt. Detta kommer att bidra till att garantera din säkerhet och hålla eventuell lokal miljö säker också

Det viktigaste att komma ihåg när du hanterar någon form av medicinskt avfall när du är utomlands är att aldrig slänga medicin som vanligt skräp!

Hantera ditt läkemedel rätt utomlands – 3 tips

Läkemedelsavfall är något som bör tas på allvar, oavsett om du är hemma eller utomlands. Om du reser och har mediciner som måste kasseras får du här några tips från Tarendo om hur du ska hantera situationen:

1. Se till att alla mediciner är helt oanvända. Detta innebär att det inte får vara mer än den rekommenderade dosen och inga delpiller.

2. Hör med din lokala apotekare eller flygplatsmyndighet om bästa sättet att göra sig av med medicinen. Vissa flygplatser har särskilda avlämningsställen för läkemedelsavfall, så det är viktigt att veta vart du ska ta det.

3. Om det inte finns någon särskild bortskaffningsstation kan du behöva ta med dig medicinen när du lämnar landet. Se till att följa eventuella instruktioner på förpackningen om hur du ska förvara och transportera den på ett säkert sätt.

Att göra sig av med dina läkemedel på rätt sätt är viktigt inte bara för din egen säkerhet, utan även för säkerheten för din omgivning. Genom att följa dessa tips från Tarendo kan du se till att din resa går smidigt utan oönskade överraskningar.

Var hittar jag information om läkemedelshantering utomlands?

Om du vill ha mer information om hur du hanterar dina mediciner när du reser har den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA en webbplats med några användbara tips. Webbplatsen innehåller en guide om vad du ska göra med överblivna eller utgångna läkemedel, hur du packar dina mediciner för resan och mycket mer. Svenska läkemedelsverket är också en bra plats för information.

Ta bara med det du behöver

Det är lätt hänt att läkemedelsväskan blir väldigt full och ofta har vi med mycket onödigt. För att minimera risken att fel saker hamnar i tullen är liknande är det därför viktigt att du har full koll på vilka läkemedel du får ta med dig in i landet. Det skiljer sig nämligen mycket mellan länder vad som anses vara okej och inte.

Nya resor på ingång

Snart kommer vi att presentera nya resmål här på Tarendo. Vart vill du resa? Ge oss gärna dina drömmar, så gör vi dem till verklighet. Kanske vill du någonstans och uppleva kulturen, eller kanske vill du uppleva storskalig nature – vad du än har för mål med resan vill Tarendo vara med dig!